::personia::

Marian van der Horst heeft na een leven van "normaal" kunstenaar-zijn met vele soorten werk en tentoonstellingen, een andere weg ingeslagen: ik werd na een 8-jarige opleiding bij de meesters Andy Weber, Gega lama, en Sherab Palden Beru, zelf thangka-schilder en geef daarin onderricht op verschillende plaatsen in de wereld, oost, west en europa.

In 1990 heeft mijn eigen sprituele leraar mij gevraagd daarmee te beginnen.

Vanaf 1993 heb ik 3 jaar gewerkt aan een grote thanka (160 bij 120 cm): Het Veld van Verdiensten, nu hangt deze thangka in het Jewel Heart-centrum in Nijmegen, een Gelugpa-centrum in Nijmegen, Holland, dat onder leiding van Kyabje Gelek Rinpochee staat.
                       
Ik heb nu ongeveer 60 thangka’s op mijn naam, met een andere thangka-schilderes enkele grote wandschilderingen gemaakt en intussen velen begeleid in hun leerproces. Ik bezocht 15 keer rusland om daar op meerdere plaatsen vele leerlingen dit soort van schilderen bij te brengen.

Een thangka is een schildering op stof, soepel, daardoor oprolbaar. Het woord betekent o.a. boodschap. Voor veel soorten doeleinden kan een thangka vervaardigd worden: voor meditatieve doeleinden, om medicinale redenen, astrologische en ter kennisgeving van bv. verhalen uit het leven van de Boeddha. Ze kunnen ook minder religieuze onderwerpen bevatten zoals gelukssymbolen. Een prachtig voorbeeld zijn de mandala’s, cirkelvormige afbeeldingen met een geheel eigen mystieke wereld of woonplaats van boeddha’s.

Er is veel belanstelling voor boeddhisme, thangka’s en voor het zelf leren tekenen en schilderen ervan, ook in het westen. Hier schilderen niet alleen meer alleen monniken maar ook zeer geinteresseerde leken, zoals ik. We zullen in de loop van de tijd onze eigen symbolentaal en uitdrukking van de Leer van de Boeddha gaan vinden.

Kunstenares/thangka-schilder en docente in het tekenen en schilderen van thangka's in de karma gadri-stijl